Noen fakta om strømpriser
Strømpriser er ikke alltid like lette å forstå seg på. Det er mange faktorer som påvirker prisene og mange fagbegreper. I Ustekveikja er vi opptatt av at strøm skal være så forståelig som mulig. Da blir det lettere for deg å planlegge hverdagen, særlig i perioder med høy strømpris.
Strømpriser går opp og ned hele tiden.
Derfor er det smart å se på strømprisen over tid. La oss ta deg med tilbake i tid. En priskurve fra 2001–2021 illustrerer godt at strømprisen varierer over tid. Slutten av perioden viser hvor voldsomt en strømpris kan endre i løpet av kort tid. Ikke minst hvor lavt den kan gå og at den også kan nå rekordhøyder. At været skifter er en av grunnene til at man bør tenke langsiktig om strømpriser. Det er over tid de jevner seg ut.
Tiåret 2011–2021 hadde rimeligere strømpriser enn tiåret før.
Statistikk viser at vi hadde 18 % lavere strømpriser i perioden 2011–2021 (fram til august) enn 2001-2010.
Nedbør gir billigere strøm.
Egentlig bør vi være glade for litt regn i ny og ne. Vannkraft gjør det mulig for oss å produsere egen, fornybar strøm. Dette gjør at vi kan importere billig strøm om natten og eksportere vannkraft til en høyere pris om dagen, når forbruket og strømpriser er høyere.
Strøm er dyrest når forbruket er høyt.
Landet trenger da mer strøm, som gjerne kommer fra ikke-fornybar produksjon. Når vi forbruker mye strøm sikrer markedet fleksibilitet gjennom døgnet.
Kostnadsfordeling
Det du betaler for strøm fordeler seg på kraftpris med påslag, nettleie og avgifter.
Det du betaler for selve strømmen går til kraftverkene, nettleien til de som frakter strømmen og avgiftene til staten.
I tillegg betaler du et lite påslag til strømleverandører som oss.
Om du er mer nysgjerrig eller fremdeles like klok, kan du lese hele vår artikkel om strømpriser. Her forklarer vi utdypende hvordan alt henger sammen:
"Fakta om strømmarkedet - Norske strømpriser og hvordan prisene settes"